Hoe je het ook wendt of keert het gebruik van de mobiele telefoon werkt verslavend. Een groot deel van de jongeren geeft aan niet langer dan een uur zonder de telefoon te kunnen. Het overmatig gebruik van de smartphone heeft negatieve effecten. Er ontstaan slaapproblemen, concentratieproblemen en er kan zelf depressie ontstaan. Kinderen kunnen onder invloed van sociale media een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Dat is zo bij elkaar nogal wat.
En, wat doe je dan als je op schoolkamp gaat? Neem je wel of niet je telefoon mee op kamp? Dat is een vraag die regelmatig opkomt bij ouders en begeleiders van schoolkampen. Voordat we heel specifiek deze vraag beantwoorden geven we eerst wat algemene tips over het gebruikt van de smartphone.
Algemene tips
Tip 1: Maak je zorgen bespreekbaar
Praat met je kinderen over het overmatig telefoongebruik. Daar begint het. Leg uit wat je ziet en waar je je zorgen over maakt.
Tip 2: Creëer bewustzijn over het smartphone gebruik
Het inzichtelijk maken van het gebruik de smartphone is de eerste stap naar verandering. Hoe veel en hoe vaak gebruik ik mijn smartphone.
Tip 3: Maak afspraken over het smartphonegebruik
Onderzoek laat zien dat de constante afleiding van de telefoon zorgt voor een korter concentratievermogen. We weten dat smartphonegebruik een negatief effect heeft op de kwaliteit van de slaap. Daarnaast is het erg verleidelijk om te lang door te gaan met chatten of nog even alle apps te checken, waardoor je kind te laat gaat slapen.
Het is dus de moeite waard om afspraken te maken over het telefoongebruik van je kind. Zo kun je afspraken maken over het gebruik van de smartphone tijdens het huiswerk maken of ’s avonds in bed.
Tip 4: Creëer telefoonvrije zones
Je kunt ook ’telefoonvrije zones’ afspreken in huis. Deze gelden dan voor alle gezinsleden. Spreek bijvoorbeeld af dat er geen telefoons aan tafel zijn tijdens de eetmomenten, zodat er echt aandacht kan zijn voor elkaar.
Tip 5: Geef het goede voorbeeld
Dit is de beste tip: geef zelf het goede voorbeeld!
(bron: www.cjg043.nl, Wat doen we tijdens het schoolkamp)
En wat te doen op een schoolkamp?
Laten we bovenstaande tips eerst eens doorvertalen naar een schoolkamp. Begeleiders zouden zich dan de volgende vragen kunnen stellen.
- Is het (overmatig) telefoongebruik een geschikt discussie onderwerp voor tijdens het kamp?
- Is het schoolkamp een goed moment om de App die het smartphonegebruik meet door de -kinderen te laten testen?
- Welke afspraken over het telefoongebruik gelden er tijdens het kamp?
- Zijn er tijdens het schoolkamp ook een ’telefoonvrije zones’?
- Geven de docenten en begeleiders het goede voorbeeld?
Bij kamp Heino deden ze een test met en zonder smartphone.
Bij kamp Heino werden de smartphones in eerste instantie beperkt toegestaan. Ze werden opgeborgen en op gezette tijden uitgedeeld aan de kinderen, zodat ze even contact konden leggen met het thuisfront. Ze merkten echter dat de begeleiding na zo’n moment de handen vol hadden aan het troosten van kinderen die ineens graag naar huis wilden. Het contact met het thuisfront bleek gevoelens van heimwee aan te wakkeren en te versterken! Hieruit volgde de splitsing op leeftijd.|
Onder de 11 jaar: liever geen telefoon mee op kamp
Kinderen onder de 11 jaar mogen geen telefoons mee nemen op kamp. Het roept onnodig veel heimwee gevoelens op.
Boven de 11 jaar: beperkt telefoongebruik toegestaan
Voor kinderen ouder dan 11 jaar ligt het wat anders. Voor hen is het telefoongebruik vaak al zo geïntegreerd in het dagelijks leven, dat het niet te verbieden is. De telefoon speelt een belangrijke rol in het sociale contact. Ze kunnen nieuwe vrienden toevoegen op sociale media, foto’s maken en samen muziek luisteren. Het gebruik van de telefoon hoort hiernaast bij hen als ze relaxen na een drukke dag en ook dat vinden is ook belangrijk op kamp.
Een telefoon mee op kamp is alleen geen vereiste. Kinderen gaan op kamp om een keer wat anders te beleven, nieuwe vrienden te maken en lekker actief bezig te zijn. Dit is natuurlijk niet afhankelijk van een telefoon! In de grote groep worden makkelijk nieuwe contacten gelegd, zonder dat social media ervoor noodzakelijk zijn.
Daarom is het gebruik bepaalde uren per dag toegestaan. De begeleiding bepaalt dagelijks wanneer dat is. Het moet immers wel passen bij het programma.