Een schoolkamp is een goed begin of een mooie afsluiting van het schooljaar. De meeste scholen organiseren wel een schoolkamp met allerlei leuke activiteiten. Gewoon om dat het leuk en belangrijk voor het kind is. Waarom is een schoolkamp belangrijk?
Ze leren zelfstandig zijn
Als kinderen naar een schoolkamp gaan zijn ze vaak voor het eerst op zichzelf. Hun ouders gaan niet mee en ze zullen zich moeten redden met hun klasgenootjes. Alleen de leraren zorgen voor begeleiding. Ze ontdekken dat het zonder ouders ook prima gaat. Hierdoor ontwikkelen ze zelfredzaamheid en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Het is het begin van een zelfstandig leven.
Ze leren samenwerken
Tijdens het schoolkamp zijn er allerlei activiteiten en helpen de kinderen vaak mee met het klaarzetten van de maaltijden. Ze worden ingedeeld in groepjes en doen dingen samen met kinderen waar ze normaal gesproken niet mee spelen. Zo leren ze met iedereen samenwerken, en omgaan met andere persoonseigenschappen. Dit is goed voor de ontwikkeling van de kinderen.
Ze zijn in een andere omgeving
Op schoolkamp laten kinderen hun thuis een paar dagen achter en ruilen die in voor een andere omgeving. Een omgeving zonder ouders, maar met andere kinderen en met begeleiding door leraren. Er gelden dan andere regels. Bijvoorbeeld even geen TV of mobiel. Even lekker buiten spelen als er tijd over is of samen iets leerzaams doen. In deze setting leren ze anders naar dingen kijken.
Beloning of goede start van het schooljaar
Als een schoolkamp aan het eind van jaar wordt gehouden is het een beloning voor een jaar hard werken. En, een leuke afsluiting van het jaar. Als het schoolkamp aan het begin van het jaar wordt gehouden geeft de intensieve kennismaking onderling een boost aan het groepsproces. De kinderen leren elkaar gelijk goed kennen.
Persoonlijk ontwikkeling
Een schoolkamp stimuleert de persoonlijke ontwikkeling. Kinderen zijn een paar dagen weg uit hun vertrouwde omgeving en leren op zich zelf te staan. Ze maken hun eigen keuzes. Daarnaast hebben ze een bepaalde vrijheid. De vrijheid om dingen uit te proberen, te falen en opnieuw te proberen. Zo ontwikkelt het doorzettingsvermogen. In deze ‘vrijheid’ zullen ze ontdekken dat er in een andere omgeving andere regels gelden. Dit kan een nieuwe ervaring zijn. Ze leren samen te werken met kinderen die andere eigenschappen en vaardigheden hebben. Misschien ontdekken ze een nieuwe sport of hobby? Als er tijdens het kamp problemen ontstaan zullen ze bij anderen dan hun ouders om steun moeten vragen. Kortom, een schoolkamp is een geweldige leerervaring.